Geen Ziggo meer via Cogas: wat nu?

Gisteren werd bekend dat Cogas per begin 2015 geen Ziggo-signaal meer zal aanbieden via de kabel. Ziggo-contracten in diverse Twentse gemeentes zullen daardoor automatisch worden opgezegd. In dit bericht zal ik duidelijk proberen te maken wat de alternatieven zijn.

Voor wie zal er iets wijzigen?

Cogas_Verzorgingsgebied-Nieuwe-stijlOp 16 oktober ontvingen Ziggo-klanten in het Cogasgebied een brief met de mededeling dat Cogas, de beheerder van de (televisie)kabel en glasvezel in een aantal Twentse gemeentes, geen Ziggo diensten meer zal leveren maar overgaat op kabel- en glasvezelprovider Caiway. Op de afbeelding hiernaast staat het Cogas werkgebied afgebeeld en op de site Twente Stapt Over kan je een postcodecheck uitvoeren om na te gaan of deze wijziging ook voor jouw huishouden geldt. In principe kan je stellen dat de wijziging alleen geldt voor huishoudens die een brief over deze wijziging hebben gekregen.

Kabel, ADSL, glasvezel?

Wie abonnee was van Ziggo, maakte gebruik van de (televisie)kabel van Cogas. Deze coaxkabel zal blijven bestaan, alleen het signaal dat hierover wordt verzonden verandert. Het kabelsignaal zou je kunnen opsplitsen in twee delen: het analoge televisiesignaal en het digitale signaal voor internet, (voip)telefonie en digitale televisie. Het analoge televisiesignaal kan rechtstreeks in elke televisie in huis. Er is hiervoor geen apart kastje (decoder) nodig tussen de kabel en de tv. Dit signaal zal hierna blijven bestaan, echter zal dit niet meer van Ziggo komen, maar van Caiway.

Naast de Cogaskabel bestaan er andere kabels waarover internet, telefonie en televisie doorgegeven kunnen worden. Het gaat hier om ADSL (via de telefoonlijn) en glasvezel (daar waar Cogas dit al aangelegd heeft). De snelheden van internet via de kabel en glasvezel komen over het algemeen overeen met wat er op de factuur staat. Kortom: als 50 Mb/s wordt aangeboden, krijg je 50 Mb/s. Bij ADSL hangt dat af van de afstand van je huis tot de centrale, waardoor je vaak minder snelheid krijgt dan waar je voor betaalt, maar dit kan je vooraf uitzoeken voor jouw adres.
Het ‘nadeel’ van kabel/glasvezel is dat Cogas bepaalt welke providers ze toelaten. Vanaf begin 2015 is Caiway de enige aanbieder voor zowel kabel als glasvezel (nu is dat dus Ziggo) in de meeste gemeentes (Twenterand (o.a. Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop, Westerhaar), Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal, Almelo, Hof van Twente en Laren). Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, zolang de prijzen concurrerend zijn met andere aanbieders, en dat zijn ze van Caiway gelukkig wel. In sommige andere gemeentes (Wierden, Hardenberg, Borne, De Lutte, Ootmarsum en Denekamp) is Reggefiber de eigenaar van het glasvezelnetwerk en zijn er andere en meerdere providers beschikbaar.

Welk product en welke snelheid?

Advies over snelheid en pakket hangt natuurlijk sterk af van de wensen van de gebruiker. Het lijkt me sowieso goed om te kijken naar het huidige abonnement bij Ziggo: wat is hiervan de snelheid en welke producten worden er verder afgenomen? Waarschijnlijk in ieder geval TV (analoog en/of digitaal) en internet, en mogelijk ook nog telefonie. Wie geen telefonie van Ziggo afnam, maar wel een vaste telefoonlijn heeft, doet er vanwege de maandkosten goed aan om te kijken naar een pakket met alles-in-1.

In de tabel hieronder heb ik enkele Ziggo-pakketten, met daarachter de alternatieven vermeld.

Huidig abonnement (Ziggo) Alternatief* Voordeel
Alles-in-1 basis
Internet: 30/3 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€44,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Goedkoper
Alles-in-1 Compleet
Internet: 90/9 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€64,90
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel snellere upload
+ Veel goedkoper
Internet Z1
Internet: 30/3 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€39,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Telefonie
– Iets duurder
Internet Z2
Internet: 90/9 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€49,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Telefonie
+ Goedkoper
Internet Z3
Internet: 180/18 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€59,95
Caiway Alles-in-1 G200 of G400
Internet: 200/200 of 400/400 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€52,50 (G200) of €62,50 (G400)
+ Veel sneller
+ Telefonie
+ Goedkoper
 • In de genoemde gemeentes waar het glasvezelnetwerk in handen is van Reggefiber, kan je geen Caiway glasvezel krijgen (wel kabel-pakketten). Providers op Reggefiber zijn hier te vergelijken. Zo te zien betaal je daar voor 50/50 Mb/s rond de 45 euro.

Het G100-pakket is een glasvezelverbinding. Bij een glasvezelabonnement, blijft het Coax-signaal (TV-kabel) bestaan, en kan je de eventueel reeds aangeschafte decoder voor digitale televisie blijven gebruiken. Let wel dat er bij de glasvezelabonnementen nog geen WiFi-router zit. Deze kan je voor €49,95 meebestellen. Er bestaan echter ook goedkopere draadloze routers, dus meebestellen is niet nodig.

Op de één of andere manier communiceert Cogas/Caiway in de toegestuurde brieven niet over deze glasvezelpakketen, die in ten opzichte van alle bestaande Ziggo-abonnementen voordeliger zijn. Wellicht komt dit doordat nog niet in het hele gebied glasvezel is aangelegd. Voor de plaatsen waar dat geldt, zijn de geboden pakketten nagenoeg gelijk aan de Ziggo-pakketten. De eerste zes maanden krijg je aardig wat korting, de maanden daarna zijn de Caiwaypakketten 5 euro duurder. Abonnementen met alleen internet (zonder telefonie) zijn er bij Caiway niet. Een tweede telefoonnummer is ook niet mogelijk. Wie dat wil, zou ADSL kunnen overwegen, maar let dan wel op het volgende:

 • De internetsnelheid is bij ADSL waarschijnlijk lager dan je gewend was, of in ieder geval lager dan op papier staat. Controleer dat vooraf.
 • Wil je wel TV blijven kijken via de kabel, dan blijf je €16,99 aan Caiway/Cogas betalen. (Dit wordt bij Caiway en werd bij Ziggo via de factuur van de provider verrekend.)

Hoe overstappen?

In de brief staat dat, naar welke provider je ook overstapt, je dit het best kunt laten ingaan op de datum die in de brief genoemd staat (dit verschilt per regio). Je hoeft je contract bij Ziggo dan niet op te zeggen, omdat Cogas dit al heeft gedaan. Wie eerder wil overstappen, dient wel zelf het contract met Ziggo op te zeggen. Vraag dan wel even na of je TV-signaal beschikbaar blijft.

Let er op dat je Ziggo-adres zal vervallen, dus maak dit in de aanloop naar die datum bij je contactpersonen bekend. Altijd hetzelfde e-mailadres houden? Kies dan voor een provider als Gmail (waar je i.v.m. Androidtelefoons waarschijnlijk toch al een adres hebt), of registreer zelf een .nl-domein voor een paar euro per jaar. Je telefoonnummer kan meegenomen worden naar een nieuwe provider.

Ook abonnee van Ziggo mobiel en dreigt de korting die je als internetklant kreeg te vervallen? Neem dan eens een kijkje bij een andere sim-only provider (bv. Youfone, Simyo, Ben, …) De prijzen zijn hier goed en je kan je nummer meenemen.

P.S. ik word niet betaald door Cogas/Caiway/Ziggo (waarom zou ik anders goedkopere pakketten aanbevelen dan Caiway in de brieven doet). Ik heb bovenstaande voor mezelf en mijn omgeving uitgezocht en deel dit graag met anderen die vragen hebben over de wijziging.

Vragen over dit bericht? Stel ze hieronder!

 • bram

  Slechte vergelijking!
  Je vergelijkt appels met peren. Ziggo biedt veel meer in de paletten dan Ziggo.

 • Ziggo biedt meer dan Caiway bedoel je? Het klopt dat je bij Ziggo ook ‘los’ internet kan bestellen, maar voor zover ik kan zien, kan dat qua kosten niet op tegen het veel snellere en completere G100-pakket.

  Waarom het een vergelijking van appels en peren is, begrijp ik niet helemaal goed. Ziggo is vanaf 30 januari niet meer verkrijgbaar, dus vergelijk ik met het alternatief dat geboden wordt. (Het enige alternatief op de kabel en glasvezel* is Caiway.) Daarnaast heb je nog ADSL, maar om genoemde redenen, en de vele diverse pakketten die je daar hebt, heb ik die niet in de tabel opgenomen. Overigens vertraagt TV-kijken bij ADSL alles-in-1-pakketten ook het internet.

  *In plaatsen als Wierden, waar Cogas niet het glasvezel heeft aangelegd, zijn er overigens andere providers.

 • René

  Waarom spreekt iedereen bij Ziggo over € 44,95? Mijn maandafschrijving voor alles in 1 basis is altijd € 44,95 – €16,99 korting. Maandbedrag excl belkosten dus maar € 27,96. Kosten bij elke andere provider dus fors hoger dan nu!

 • €44,95 is het bedrag dat op de site staat. Op de Ziggo-factuur wordt er inderdaad nog €16,99 afgetrokken, maar die betaal je apart aan Cogas. Bij Caiway worden deze kosten ook verrekend. Bij ADSL-providers niet. Ook hier kan je natuurlijk alles-in-1 kiezen, maar dan is het coax-signaal overbodig. Let wel dat tv-kijken via ADSL zo’n 2 à 3 Mb/s per tv van je verbinding slurpt.

 • Marcel

  De helpdesk van Caiway deugd ook niet gemiddeld 40 minuten wachten lijkt nergens op.
  Er schijnt ook nog wel regelmatig wat aan de hand te zijn met de verbindingen.
  Als ik deze berichten lees op internet dan weet ik nog niet of ik het moet zoeken bij Caiway.
  Misschien eerst een jaar adsl nemen en wachten of er meer providers zijn op de kabel.

 • Ik heb natuurlijk nog geen ervaring met de service van Caiway (hoewel ze op Twitter redelijk snel reageren), maar ik heb wel ergens gelezen (Tweakers.net) dat veel van de slechte ervaringen veroorzaakt worden door de infrastructuur in bepaalde steden. Met Ziggo waren er (bij mij) eigenlijk geen problemen, dus ik hoop dat dat straks ook geldt als Caiway over de Cogaskabels loopt. Dat blijft natuurlijk even afwachten, maar dat is het bij adsl eigenlijk ook.

 • Daan

  Beter zou zijn om ook het coaxaanbod van Caiway mee te nemen in je vergelijking. Specificeer in je vergelijkingstabel minstens dat je coax met glasvezel vergelijkt.
  Overigens is Reggefiber niet de eigenaar van het glasvezelnetwerk in Oldenzaal

 • Bedankt voor je reactie. Ik wilde eerst per Ziggo-pakket het beste alternatief (van Caiway dan wel andere aanbieders) geven, maar toen ik het G100 glasvezelpakket tegenkwam, bleek deze een goede opvolging voor alle Ziggopakketten (de coaxpakketten zijn volgens mij 5 euro duurder bij Caiway dan bij Ziggo).
  Wat betreft Oldenzaal: ik heb Oldenzaal denk ik verward met de Lutte op de aansluitingskaart en zal het aanpassen in mijn bericht, bedankt.

 • Nils Wennemers

  Beste Robert,

  Ik ben op jouw site terecht gekomen door de hele discussie over de Cogas/Ziggo overgang naar Caiway.
  Allereerst ben ik het met je eens dat de Alles-in-1 glas pakket van Caiway op vele fronten goedkoper en beter is dan bijna alle Ziggo abonnementen.
  Maar let op bij het G100 abonnement. Je neemt nl. bijna alles over glasvezel af, behalve de tv. Dit blijft Coax. Nu is Caiway alleen niet de aanbieder van de digitale tv over de Coax. Dit is Ziggo nog t/m januari. Ik zit dus sinds 18 oktober zonder digitale tv, omdat Caiway deze dienst niet kan aanbieden en er geen samenwerking hierin is tussen Ziggo en Caiway.

  Een tip aan iedereen die in het Cogas gebied woont, stap zeker over, maar wacht totdat Caiway definitief de dienst heeft overgenomen van Ziggo.

  Misschien heb ik na vanavond nog wel een tip voor je als mensen wel willen overstappen voor de overgangsdatum.

 • Dag Nils, bedankt voor je bericht. Heb je bij G100 tot de overstapdatum helemaal geen tv, of alleen geen digitale? Volgens mij heb je nog wel gewoon analoge tv, toch?

 • Nils Wennemars

  Dat klopt. Ik heb Ziggo een mailtje gestuurd. Je kan een losse smartcard halen. Als je die bijvoorbeeld haalt bij de Expert of een andere elecktronicazaak dan activeren ze hem daar. Dan kan je in ieder geval digitale tv blijven kijken. De kosten voor een smartcard varieren alleen heel erg. Ze beginnen bij €15,- en lopen op tot €30,-. Dit is wel eenmalig!

  Ik test het voor de zekerheid wel even uit met de decoder en smartcard van de buurman op mijn coax-kabel.

 • Dus als ik nu G100 kies, kan ik analoog tv blijven kijken en eventueel digitaal als ik een kaart van Ziggo aanschaf / leen van iemand / nog heb. Dat is op zich wel goed nieuws, want de meesten die nu Ziggo hadden, zullen ook nog wel een kaartje hebben liggen. Ik hoor graag hoe de test ging!

 • Nils Wennemars

  Hoi Robert,

  Ik heb goed nieuws en nog beter nieuws 🙂

  De test was helemaal niet nodig, want ik heb mijn oude smartcard opnieuw kunnen activeren onder het abonnement van mijn buurman. Op dit moment kijk is dus tv met de apparatuur van Caiway en de smartcard (en dus digitale dienst) van Ziggo!!

  Ik zou zeggen, stap direct over en activeer je smartcard onder het abonnement van een ander. Let alleen wel op dat er een maximum van 3 smartcards geactiveerd kunnen worden onder 1 abonnement.

  Met vriendelijke groet,
  Nils

 • Voor de adressen waar glasvezel nog niet direct beschikbaar is, het volgende:

  “Om hier (van glasvezel van Caiway) uiteindelijk gebruik van te willen maken, kunt u eerst één van onze alles-in-1HD (coax) pakketten bestellen en wanneer glasvezel uiteindelijk beschikbaar is op uw adres, kunt u kosteloos overstappen naar onze glasvezel pakketten.

  Op de website: http://www.cogasglasvezel.nl/uw-woonplaats vindt u informatie over de planning van de aanleg van glasvezel als u uw woonplaats selecteert. Ook is het mogelijk om Cogas Glasvezel zelf te benaderen. Dit kan via het online contactformulier op http://www.cogasglasvezel.nl/klantenservice. Klikt u hier onder het kopje Cogas op “Mail ons direct”. Ook is Cogas Glasvezel telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 0546 – 836 666.”

 • Barry Pakkert

  Hallo Robert,

  Bij het telefonisch afsluiten van een G100 abonnement, krijg je de gratis Wifi Router, geen overstapkosten, eerste 3 maanden voor €30 ipv €42,50 ook. Eigenlijk dezelfde voordelen als bij Allesin1 HD, behalve de kortingen op telefonie en de nieuwsgroepen.
  Belachelijk dat dit niet via de caiway.nl site kan, maar goed.

  Om de TV perikelen te voorkomen, heb ik de overstap datum gezet om de datum dat Ziggo stopt met de diensten en Caiway deze overneemt, het is namelijk in deze tijd met meerdere tv’s in huis lastig om iemand te vinden, welke maar 1 smartcard heeft geactiveerd en dan nog ik kan mijn 3 smartcards niet activeren.

  Ik heb als stelregel gezet, gebruikers welke nu 90/9 of 180/18 abonnement alles in 1 hadden bij Ziggo, zijn goedkoper uit met G100/200 met een betere internetverbinding (upload). Gebruikers welke veel bellen, kiezen voor Allesin1HD en dan telefonie afkopen met extra pakket. Gebruikers met 30/3 bij Ziggo kunnen net zo goed weer een zelfde abonnement afsluiten bij Caiway, vooral nu met de 12 maanden kortingsactie.

  Met vriendelijke groet,

  Barry Pakkert

 • Beste Barry,

  Bedankt voor je reactie en de tip om telefonisch af te sluiten voor extra korting!

  De aanbieding is vorige week inderdaad interessanter gemaakt (12 maanden korting i.p.v. korter) waardoor je voor de prijs (en als de snelheid niet veel uitmaakt) beter het kabelpakket kunt kiezen (en eventueel na een jaar alsnog overstappen naar glasvezel).

  Het lijkt me inderdaad veiliger om de aangegeven overstapdatum aan te houden om te voorkomen dat je een tijdje moet overbruggen. Gelukkig is er voor die tijd niet echte noodzaak om over te stappen.
  Ik wacht zelf nog even af tot duidelijk is wanneer ze bij mij glasvezel kunnen leveren. Hier doen Cogas en Caiway nog wat onduidelijk over. Nu de aandeelhouders hebben beslist dat Ziggo nog niet direct van de kabel gehaald mag worden, is er nog even wat afwachttijd.

 • Marcel

  Mooi geregeld weer in Nederland die zogenaamde vrije integrale marktwerking. Het werkt voor geen meter. In Wierden hebben we al glas (Reggefiber) en wil je een alles in 1 pakket van Caiway (de glas versie dus met het TV signaal dus gewoon over kabel en het Internet over glas) dan kun je dat dus vergeten, want Caiway mag of kan geen gebruik maken van dat netwerk. Hoezo vrije keuze…..

  Dat is nu juist wat ik wil! TV over de kabel vanwege de infrastructuur in huis en de bestaande hardware die geschikt is voor kabel. Daarnaast heb ik de kwaliteit gezien van TV via glas t.o.v. kabel. Kabel springt er duidelijk beter uit. Voordeel is ook het gebruik van de compacte insteekkaarten (CI+) voor je TV i.p.v. een extra kastje.
  Voor het internet ligt dat in mijn geval anders. Het internet (en telefonie in mindere mate) wil ik over glas vanwege de geboden betere up- en down snelheden. Vooral de up- snelheid is voor mij belangrijk.

  Wil je toch overstappen naar Caiway, dan geldt voor de alles in 1 gebruiker een jaar gereduceerd tarief. Voor alleen de TV gebruiker geldt er geen aantrekkelijke overstap periode! Klopt van geen kanten! Wanneer je wel wilt overstappen op een alles in 1 pakket glas van Caiway, kan dat dus niet in Wierden omdat niet Cogas maar Reggefiber het netwerk beheerd en dus Caiway niet toelaat. Had KPN Caiway maar wel mogen overnemen van de NMA in 2012, dan had deze achterlijke situatie waarschijnlijk niet bestaan.

  Zijn er nog meer Twentenaren die nu zowel internet van glas (Reggefiber) als TV via de kabel (Ziggo/Cogas) om verschillende redenen gebruiken?

 • Ik begrijp je probleem. Afhankelijk van hoe belangrijk de uploadsnelheid is (hoewel de hoge uploadsnelheid bij glasvezel erg aantrekkelijk is) zou je nog kunnen overwegen het eerste jaar te profiteren van de coax-aanbiedingen die Caiway nu heeft.

 • Bedrijven hebben een extra aanbieding rondom de Cogas-veranderingen gekregen, namelijk van CBizz (www.cbizz.nl/cogas). Dit is de zakelijke variant van Caiway, maar deze is ook door particulieren te bestellen. Wat mij opviel is dat zij wel twee telefoonlijnen aanbieden. Je kan kiezen voor zowel kabelpakketten als glasvezelpakketten.

  Let wel dat de prijzen nog excl. 21% btw zijn, maar er zitten standaard al wel 2 telefoonlijnen en 2 nummers bij in, dus per maand voordeliger in vergelijking met de Ziggo-pakketten. Wat er nog wel bij komt volgens de folder, zijn kabelmodem en activeringskosten (eenmalig €99) en een Fritzbox voor WiFi en telefonie (eenmalig €89), waarschijnlijk ook excl. btw. Natuurlijk zou ik sowieso korting proberen te bedingen op deze eenmalige kosten.

 • Marcel

  Dat zou idd kunnen…. Wanneer je upload niet zo belangrijk is.

 • E schukkink

  Leuk vergelijk echter zijn de glas paketten nog niet overal toegankelijk en moet je straks op nieuw aan melden op glas tot die tijd via coax

 • Dat klopt, je kan inderdaad tot glasvezel er op jouw adres is eerst een coax-pakket kiezen (met korting) en daarna maandelijks gratis overstappen naar glasvezel. Ik snap nog niet goed dat ze niet hebben gewacht tot overal glasvezel beschikbaar was, want het wisselen en terughalen van modems e.d. lijkt me niet heel voordelig.

 • Frank

  Beste Robert, ik woon in oldenzaal en mijn internet verbinding is slecht 12Mbit wil wel over gaan naar glasvezel.
  Maar dat wil nu niet omdat Caiway het alleenrecht heeft voor een jaar is mij verteld! Nu zeg jij dat Cogas in 2015 alleen met Caiway gaat werken?
  Dus met andere woorden ik kan niet bij Tele 2 glasvezel afnemen? Of kan dat wel??
  Hoop dat ik rond juni 2015 over kan stappen naar Tele2 glasvezel gr Frank

 • Dag Frank, je kan in Oldenzaal gewoon glasvezelinternet van Caiway kiezen (www.caiway.nl/Glasvezel-Oldenzaal). Of je ook voor Tele2 kan kiezen, hangt van Tele2 af: zij stellen zich volgens de recente berichtgevingen nog de vraag of het voor hen rendabel is. Qua prijs en snelheid zou ik nu voor Caiway kiezen. Hun abonnementen kan je maandelijks opzeggen, dus overstappen kan altijd.

 • Han

  Wanneer je geen gebruik wilt maken van de diensten van Caiway en overstapt naar een andere provider, dan moet je het abonnement voor de coax dienst van caiway zelf tijdig opzeggen. Bij voortijdig overstappen naar KPN, bieden zij een overstapservice aan (opzeggen Ziggo, maar niet naar Caiway) Op welke manier kun je dit het beste doen? Hier wordt niets over genoemd.

 • Ik denk dat je dit gewoon via de klantenservice van Caiway kunt regelen. Het lijkt me het handigst als je dit laat ingaan vanaf de datum dat je KPN-abonnement ingaat.

 • Flora

  Volgens mij moeten we samen in actie komen! Ik heb me net ingeschreven en gestemd bij http://www.twentekiestzelf.nl/. Als iedereen meedoet dan is t een mooie kans!

 • Leuke site, maar ik vraag me af wat je ermee opschiet. Die site zal niet zorgen voor meer glasvezelaanbieders*. Waarschijnlijk ontvang je aanbiedingen van ADSL-providers waar je om bovengenoemde redenen niet op zit te wachten als je kabelinternet gewend was. Aanbiedingen die je via andere sites ook kunt en kon vergelijken (waar dergelijke sites hun geld mee verdienen), terwijl je destijds toch ook (bewust?) voor kabel hebt gekozen.

  Vandaag staat in Tubantia dat naast Caiway en CBizz ook Fiber op ‘ons’ glasvezelnetwerk beschikbaar zal zijn. Hoewel je wat minder snelheid voor dezelfde prijs krijgt, kan je wel kiezen voor een tweede telefoonlijn (i.t.t. Caiway).

  *Tele2 en Vodafone zijn vooralsnog niet geïnteresseerd om ook hun glasvezel hier beschikbaar te maken ( http://www.tubantia.nl/regio/almelo/tele2-en-vodafone-willen-niet-op-glasvezelnetwerk-cogas-1.4620440 )

 • Flora

  Ik snap wat je bedoelt Robert, toch denk ik dat de fiber petitie juist heeft aangetoond dat glasvezelproviders gevoelig zijn voor dergelijke initiatieven. Door de vraag aan te tonen zijn providers sneller geneigd de investering te maken om aan te sluiten op het Cogas netwerk. Hele grote glasvezelpartijen als KPN, Telfort en Online zijn zeker nog in de race en dat is nu precies waar ik behoefte aan zou hebben…

 • Persoonlijk heb ik niet veel belang bij de andere grote partijen, omdat ze voor zover ik kan zien duurder zijn of voor dezelfde prijs langzamer internet leveren ( http://www.verandervanprovider.nl/providers ). Het kan wel interessant zijn voor mensen die niet per se 100Mbit willen maar wel lagere maandkosten. En om te komen concurreren verwelkom ik ze natuurlijk ook van harte!

 • Marcel

  Hoi Robert,
  Caiway biedt mensen via twentestaptover precies hetzelfde allesineenpakket als Ziggo, dus niet zoals jij schetst met een hogere download en upload snelheid. Ze bieden dus precies hetzelfde als Ziggo nu biedt.
  Wanneer je direct via Caiway een bestelling doet voor glasvezel G200 dan krijg je GEEN gratis router en GEEN twee maanden TV plus. Wel is de prijs uiteindelijk lager. Eerste 2 maanden –> 32,50 daarna 52,50 met standaard TV.
  Dus als mensen niet uitkijken en ze gebruiken de actiecode, dan krijgen ze eenzelfde pakket als Ziggo, nl. 30/3, 90/9 of 180/18. En ik denk dat de meeste mensen dit gewoon doen en niet verder kijken. Dit is op zijn zachts gezegd vreemd te noemen. Daarnaast is de prijs ook hoger dan een G200 pakket. 90/9 pakket kost eerste 12 maanden 39,95 en daarna 54,95.

 • Dag Marcel,
  In mijn stuk gaat het voor het grootste deel over het G100-pakket. Deze heeft een betere prijs-snelheidverhouding dan de Ziggo-pakketten.
  Juist om te voorkomen dat mensen niet verder kijken, heb ik dit uitgezocht en dit stuk getypt.

 • Marcel

  Hoi Robert,

  Dat snap ik. En vind het ook goed dat je dit aangeeft dan wel hebt uitgezocht. Wat ik met mijn bericht duidelijk wil maken is het feit dat iedereen een mooie folder krijgt met daarin een actiecode. De meeste mensen (waaronder veel ouderen) denken dat ze als ze deze code gebruiken een veel snellere internet krijgen en dat is niet zo. Het lijkt me daarom ook zinvol om mensen hierover te informeren.

  Daarnaast heb ik eens geprobeerd om via de G200 over te stappen en daar zeggen ze dat ik zo snel mogelijk aangesloten zal worden (Lente 2015, indien mogelijk eerder), terwijl als ik de actiecode gebruik, er een naadloze aansluiting met Ziggo wordt gegarandeerd (dus per 11 februari 2015). Ik ben van plan ze hier eens over te bellen. Ik laat het later wel weten wat de reactie is/was. Maar volgens mij lijkt het erop dat ze de mensen willen verleiden tot een 30/3, 90/9 dan wel 180/18 pakket. Misschien ben ik nu een beetje achterdochtig, maar een en ander is niet logisch. Nogmaals, ik bel ze…. wordt vervolgd.

 • Marcel

  Hoi Robert,
  Heb net CaiWay gesproken en het klopt wat jij al op je blog had vermeld. Binnen Twente (ik woon in Weerselo) zal er eerst overgestapt moeten worden naar eenzelfde pakket als Ziggo en dan ook via COAX. Als glasvezel klaar is (ergens in de loop van 2015 april, mei (lente) en in ieder geval binnen de twaalf maanden, zei diegene die ik aan de lijn heb gehad) kan men maandelijks overstappen naar de glasvezelpakketten. Dus al met al is het nu overstappen op een andere aanbieder COAX of ADSL. We hoeven ons pas later in de loop van het jaar druk te gaan maken over glasvezel. Wel werd er aan de telefoon gezegd dat er dan wel rekening gehouden moet worden met kosten in verband met het veranderen van de infra-structuur. Wat dit ook mag betekenen.

 • Wat betreft de communicatie ben ik het met je eens dat het verwarrend/raar is dat ze de glasvezelpakketten niet noemen. Wellicht dachten zij dat ze het nog verwarrender zouden maken, omdat glasvezel blijkbaar niet bij iedereen tegelijk beschikbaar is.

  Fijn dat je gebeld hebt. Ik heb via mail en Twitter de vraag ook gesteld, en krijg daar telkens geen concrete datum terug (terwijl de werkzaamheden volgens Cogas rond de jaarwisseling klaar zijn in mijn woonplaats). Je kan het abonnement inderdaad maandelijks opzeggen en dus maandelijks overstappen naar glasvezel. Dat we rekening moeten houden met extra kosten vind ik raar en daar zou ik wel duidelijkheid over willen. Zij zijn immers de reden dat we nog niet gelijk op glasvezel over kunnen. Vreemd…
  In ieder geval bedankt voor de aanvullingen!

 • Patrick

  Hallo Robert, ik las gisteren dat het nu ook mogelijk is om via fiber.nl glasvezel abonnementen te bestellen zijn. Heb jij je daar al in verdiept? Ik vind alleen jammer dat wanneer je via fiber een abbo hebt op foxsports, je NIET de gratis foxsports go kunt gebruiken op je tablet of telefoon. Gr, Patrick.

 • Dag Patrick,
  Ik heb snel bij fiber.nl gekeken. Voordeel is dat je er een tweede telefoonlijn kunt aanvragen (i.t.t. bij Caiway). Verder weet ik niet in detail wat de verschillen zijn op gebied van televisiezenders. Wel zag ik dat je bij Caiway glasvezel meer snelheid voor minder geld krijgt. De voorkeur voor mijn situatie (geen belang bij telefonie en extra zenders) gaat dus uit naar Caiway.

 • rob

  waarom kan ik geen glasvezel van caiway en heb wel een glasavezel aansuiting volgens de cogas en reggefiber, als iemand daar meer van weet graag reageren.

 • Dag Rob, in welke plaats woon je?
  Via Reggefiber kan je inderdaad geen Caiway. Via Cogas kan het in de meeste plaatsen al wel. In sommige plaatsen met Cogas, bijvoorbeeld in de gemeente Twenterand, is glasvezel nog niet overal geactiveerd, ook al heb je wel een nieuwe aansluiting in de meterkast gekregen. In die gevallen raad ik aan om eerst gebruik te maken van de kabelpakketten die Caiway aanbiedt (met korting).

%d bloggers liken dit: