Turing test

Alan Turing vroeg zich rond 1950 af of computers ooit intelligent zouden kunnen zijn. Hiervoor stelde hij een test op die ik kort aan de hand van het volgende plaatje zal uitleggen:

Jij bent persoon C en je zit achter een computer. Achter de computer staat een muur en daarachter staat ook een computer die jij overigens niet ziet. Aan jou de opdracht om te bepalen of de berichten die vanaf de computer achter de muur verstuurd worden, geschreven zijn door een robot/computer die zich voordoet als mens (A) of door een mens die zich ook gewoon gedraagt als een mens (B). Is het antwoord A, maar zeg jij B, dan is de computer geslaagd voor de Turing Test en dan mogen we de computer intelligent noemen.

Of een computer hier ooit in zal slagen weet men nog niet. Punt van discussie is ook: als een computer vol zit met kennis en weet wat hij op bepaalde vragen moet antwoorden, is die computer dan intelligent?

Wie weet heb je wel eens een chatbot in je MSN-lijst gehad die sommige van je vragen kon beantwoorden. Vaak was wel duidelijk dat je niet met een mens aan het praten was. Maar hoe vindt je de volgende? Begin maar eens een Engelstalig gesprek met deze slimme robot.

Lijkt best echt, toch? Deze ‘Cleverbot’ maakt gebruik van zinnen die eerder door gebruikers ingevuld zijn. Heeft Cleverbot bijvoorbeeld eens aan iemand gevraagd ‘How are you?’ en die ander zei ‘Fine’ dan kan Cleverbot onder andere dat antwoord gebruiken als aan hem (hij heeft tegen mij gezegd dat hij denkt dat hij een man is) die vraag wordt gesteld. Hoewel dit vrij eenvoudig klinkt, zit er een best knap staaltje techniek achter. Helaas is Cleverbot niet altijd even snel met zijn antwoorden, vooral als het wat drukker is denk ik, want de computer waar zoiets op draait heeft best veel denk-/zoektijd nodig. Geen zin om hierop te wachten? Je kan ook geselecteerde gesprekken bekijken op de website.

%d bloggers liken dit: