Broncode

Hou je van gemak?
Ga dan naar ‘Het Programma’ en upload het programma naar je rekenmachine. Geen linkkabel om dat te doen of wil je dingen wijzigen? Kijk dan hieronder:

De broncode
In verband met de grootte van de tekst in de broncode, heb ik deze op een aparte pagina geplaatst. Klik hier om daar naartoe te gaan.
Exclusief voor de TI-84: een methode speciaal voor de TI-84. Ik heb deze (nog) niet in het algemene programma verwerkt, omdat de andere rekenmachines hiermee foutmeldingen zullen geven. Klik hier om de code te bekijken.
TI-85: ik heb het niet getest, maar ik heb ergens gelezen dat je voor de TI-85 de functie ‘Send(A)’ in bovengenoemde programma’s kunt vervangen door ‘Outpt(“CBLSEND”,variablename)’.
TI-89: een intervalometer maken van je TI-89 kan op deze manier.

Intypen op de computer en sturen naar de rekenmachine?
Op deze pagina van Texas Instruments vind je TI GraphLink om het één en ander op de computer te typen en vervolgens te sturen. Kies TI GraphLink voor jouw type rekenmachine. Ik heb bewust gekozen voor een Engelstalige link met Engelstalige GraphLink-versies, omdat gegeven programma’s op mijn site ook in het Engels zijn. Meer uitleg over deze taalkeuze vind je op de FAQ-pagina. Let er bij het overzetten van de programma’s op dat sommige tekens (zoals –>) even handmatig aangeklikt moeten worden in TI GraphLink. Controleer dus voor het sturen naar de rekenmachine of alles goed gekopieerd en geplakt is.

Korte uitleg van de basis
Zet de rekenmachine aan, druk op PRGM en ga naar NEW. Geef het programma een naam van max. 8 tekens, bijvoorbeeld canon of camera. Maak nu het volgende programma. De commando’s Prompt, While, For, Send en End kan je opzoeken door op PRGM te drukken of in 2nd>catalog.

Dan hier de code voor een basis-programmaatje (werkend):
: Prompt A
: A*100 [STO->] A
: While 1
: For (H,1,A,1)
: End
: Send(A)
: End

Verklaring van het programma
1: De rekenmachine vraagt om de tijd in (ongeveer) seconden.
2: Met dit programma op de rekenmachine duurt 1 seconde ongeveer 100 stappen, dus vandaar A*100.
3: Creeert een oneindige lus. Om hier uit te komen, druk je op de ON-knop. Je sluit af met een onschadelijke foutmelding.
4: Doet A maal niets, puur om tijd te verspillen.
5: Hoort bij 4.
6: Zendt een signaal over de linkkabel naar de camera**.
7: Gaat weer naar stap 4

* [STO->] vindt je boven de ON-knop.
** In (de volledige bron van) het programma wordt ‘GetCalc’ gebruikt om scherp te stellen.

Een ander, kort basisprogramma zie je op het plaatje:

Kort programma

De tijd in seconden klopt niet?
kijk even bij die vraag in de FAQ.

ToDo
Dingen die ik nog wil toevoegen zijn de volgende:
-Instellingen: omdat elke rekenmachine andere seconden aanhoudt (zie FAQ). Een soort handmatige offset dus.
-Zoveel mogelijk rekenmachine- en camera-types op de site. Wie kan helpen: graag!
-Bulb-functie die zo lang duurt tot je zelf weer op de (bijvoorbeeld) enter-toets drukt. Zo kan je zelf de precieze tijd bijhouden. Eventueel met counter voor vergelijking met eerder op deze manier gemaakte foto’s.
-Manieren van focus testen.

-Voltages meten e.d. (zie de ‘waarschuwing’ op de introductiepagina). In de FAQ staat hierover al iets.
-Meer manieren van verwerking toevoegen.
Ik weet nog niet wanneer ik dit doe en of ik er tijd voor heb. Het is dus beter niet te verwachten dat het er binnen een week al op staat.. Excuses hiervoor. Wie wil/kan helpen, mag uiteraard contact met me opnemen.

De bronnen die gebruikt zijn voor het maken van het programma en waar informatie voor deze pagina’s vandaan gehaald is vind je op de pagina ‘Bronvermelding’.

Lees verder >