FAQ

FAQ
Heb je het zelf getest?
Ja, ik heb dit getest met mijn TI-83+ op mijn Canon EOS 400D zonder problemen.

Is er iets bekend over de uitvoer van de I/O-poort van de rekenmachine?
Ja. Op internet zal hier vanalles over te vinden zijn. Volgens mij geeft de rekenmachine signalen van (0 of) 5 Volt. Een normale afstandsbediening voor genoemde camera’s werkt op deze manier. Ik hoop dat ik zelf ook meer informatie over de precieze werking kan achterhalen. Zodra ik dit heb, plaats ik het. Ik weet echter niet of het me lukt en wanneer me dit dan lukt.

Ik heb een programma met een oneindige lus: het programma lijkt vast te zitten.
Met de korte voorbeeldprogrammaatjes kan dat gebeuren. Druk op de ON-knop om met een soort foutmelding op een onschadelijke manier uit het programma te komen.

Moet ik nog iets instellen op mijn camera?
Ja, dat is beter van wel. Omdat er naderhand meerdere foto’s achter elkaar gezet moeten worden, is het het mooist dat op alle foto’s de scherpstelling, belichting e.d. hetzelfde zijn. Geen autofocus (automatisch scherpstellen), automatisch flitsen, automatische sluitertijd, automatisch diafragma, automatische ISO-waarde of automatische stand van wat dan ook. Maak eerst een testopname en bekijk op de computer of alles naar wens is. Het zou jammer zijn als je een paar uur voor niets hebt zitten wachten (want tussendoor kan je vaak geen foto’s bekijken, omdat het de bedoeling is dat de camera stil blijft staan, liefst op een statief, zodat de foto’s in het ‘filmpje’ niet te wild heen en weer springen). Zet ook de resolutie van de camera voor de tijd op z’n laagst. Vaak is dit nog groot genoeg voor een filmpje. Als je dit voor de tijd doet, raakt je geheugenkaart minder snel vol en bespaar je tijd bij het verwerken van de foto’s tot een filmpje.

Wat is de bulb-trigger stand en hoe stel ik de camera in?
Zet de camera op de Tv-stand en draai het wieltje richting de 30 sec. (sluitertijd) tot er Bulb komt te staan. De beeldsensor in de camera zal beelden opvangen tot de knop losgelaten wordt. Uiteraard moet de camera voor dergelijke sluitertijden op een statief staan om beweging(sonscherpte) te voorkomen.

Ik kan niet meer scherpstellen door de ontspanknop van mijn camera half in te drukken als de rekenmachine is aangesloten op de camera..
Dat kan ik dan ook niet.

Werkt het ook met andere rekenmachines dan de genoemde TI83, TI-83 Plus (+ / Silver Edition) en TI-84?
Weet ik niet, dit kan ik niet proberen. Als er een 2,5mm jack-plug aansluiting op zit voor communicatie kan je zelf een dergelijk programma proberen te schrijven. Nogmaals: ik heb geen andere rekenmachines dan de TI83+ dus kan op specifieke vragen daarover geen antwoord geven. Op de pagina broncode staan wel wat kleine aanpassingen voor o.a. de TI-85 en de TI-89.

Werkt het met andere camera’s dan de genoemde Canon EOS 400D, 350D en 300D?
Hiervoor geldt hetzelfde als de bovenstaande vraag: ik heb geen andere camera’s dan de 400D en kan dus niet testen of specifieke vragen beantwoorden. Je zou dit zelf moeten oplossen. Het ligt ook aan de aansluiting.

Ik heb geen 2,5mm linkkabel. Kan het ook met de USB-aansluiting op mijn TI84?
Je kan wel bestanden van de pc naar de rekenmachine overzetten met die aansluiting, maar je kan voor zover ik weet via de USB-poort op je rekenmachine geen camera aansturen. Kabel nodig? Zoek even op internet en/of Marktplaats, er zijn er genoeg te koop.

De tijd (in seconden) klopt niet..
Er zit geen functie in de rekenmachine om seconden op te vragen of te gebruiken*. De in het programma gebruikte timer is een benadering en afhankelijk van het type rekenmachine en de spanning van de batterijen. Helaas is hier niets aan te doen.
*=Bij een update van de site is een nieuwe methode voor de TI-84 rekenmachines toegevoegd. Deze serie rekenmachines heeft wel een ingebouwde timer die gebruikt kan worden. Ga hiervoor naar de pagina ‘Broncode’.

Mijn batterijen zijn snel leeg
Gebruik geen oplaadbare batterijen, maar normale, sterke AAA batterijen voor je rekenmachine.

Als ik het programma met de ON-toets stop, staat de cursor (soms) op een vreemde plek in het scherm: help!
Dit komt doordat het programma abrupt wordt gestopt als je op ON drukt. Dit is voor zover bekend niet schadelijk voor de rekenmachine, de camera of het programma. Het “cursorprobleem” is op te lossen door op de CLEAR-toets te drukken.

Waar kan ik de handleiding van mijn rekenmachine vinden?
Op education.ti.com staan alle handleidingen van TI rekenmachines.

Waar vind ik TI GraphLink waarmee ik op deze site gegeven programma’s kan kopiëren naar de rekenmachine en kan bewerken?
Op deze pagina van Texas Instruments vind je TI GraphLink om het één en ander op de computer te typen en vervolgens te sturen. Kies TI GraphLink voor jouw type rekenmachine. Ik heb bewust gekozen voor een Engelstalige link met Engelstalige GraphLink-versies, omdat een Nederlande versie van GraphLink in combinatie met een Engelstalige rekenmachine spontaan gaat vertalen: vul je dan in de Nederlandstalige GraphLink het woord ‘en’ in, dan maakt de rekenmachine daar ‘and’ van. Dit is niet handig. Ook omdat de gegeven programma’s op deze site in het Engels zijn, kies ik voor de Engelse GraphLink. Kopieer je de programma’s op deze site naar GraphLink, let er dan op dat sommige tekens gewijzigd moeten worden. Zo maak ik in de tekstbestanden op deze site vaak gebruik van –> in plaats van het pijltjes-teken op de rekenmachine (STO>).

Contact
Mijn vraag staat hierboven niet vermeld..
Plaats je bericht bij de reacties.

Ik heb tips voor (functies voor in) het programma of zelf het programma gewijzigd/verbeterd en wil dit graag melden en op de site laten plaatsen..
Graag! Klik op ‘Contact’ en plaats de broncode in het contactformulier. Past het niet? Vraag dan of ik per mail contact met je op neem. Aan gecompileerde bestanden (dus bestanden die ik alleen kan uitvoeren bij APPS op de rekenmachine en niet kan inzien) heb ik niets! Lever programma’s dan in als tekst of als standaard PRGM.

Waar mag ik mijn filmpje droppen nadat ik het bij Youtube (of een dergelijke site) geplaatst heb?
Graag! Plaats een link naar je filmpje bij ‘Verwerking’ in de reacties, zodat iedereen het kan zien.

Lees verder >