Geen Ziggo meer via Cogas: wat nu?

Gisteren werd bekend dat Cogas per begin 2015 geen Ziggo-signaal meer zal aanbieden via de kabel. Ziggo-contracten in diverse Twentse gemeentes zullen daardoor automatisch worden opgezegd. In dit bericht zal ik duidelijk proberen te maken wat de alternatieven zijn.

Voor wie zal er iets wijzigen?

Cogas_Verzorgingsgebied-Nieuwe-stijlOp 16 oktober ontvingen Ziggo-klanten in het Cogasgebied een brief met de mededeling dat Cogas, de beheerder van de (televisie)kabel en glasvezel in een aantal Twentse gemeentes, geen Ziggo diensten meer zal leveren maar overgaat op kabel- en glasvezelprovider Caiway. Op de afbeelding hiernaast staat het Cogas werkgebied afgebeeld en op de site Twente Stapt Over kan je een postcodecheck uitvoeren om na te gaan of deze wijziging ook voor jouw huishouden geldt. In principe kan je stellen dat de wijziging alleen geldt voor huishoudens die een brief over deze wijziging hebben gekregen.

Kabel, ADSL, glasvezel?

Wie abonnee was van Ziggo, maakte gebruik van de (televisie)kabel van Cogas. Deze coaxkabel zal blijven bestaan, alleen het signaal dat hierover wordt verzonden verandert. Het kabelsignaal zou je kunnen opsplitsen in twee delen: het analoge televisiesignaal en het digitale signaal voor internet, (voip)telefonie en digitale televisie. Het analoge televisiesignaal kan rechtstreeks in elke televisie in huis. Er is hiervoor geen apart kastje (decoder) nodig tussen de kabel en de tv. Dit signaal zal hierna blijven bestaan, echter zal dit niet meer van Ziggo komen, maar van Caiway.

Naast de Cogaskabel bestaan er andere kabels waarover internet, telefonie en televisie doorgegeven kunnen worden. Het gaat hier om ADSL (via de telefoonlijn) en glasvezel (daar waar Cogas dit al aangelegd heeft). De snelheden van internet via de kabel en glasvezel komen over het algemeen overeen met wat er op de factuur staat. Kortom: als 50 Mb/s wordt aangeboden, krijg je 50 Mb/s. Bij ADSL hangt dat af van de afstand van je huis tot de centrale, waardoor je vaak minder snelheid krijgt dan waar je voor betaalt, maar dit kan je vooraf uitzoeken voor jouw adres.
Het ‘nadeel’ van kabel/glasvezel is dat Cogas bepaalt welke providers ze toelaten. Vanaf begin 2015 is Caiway de enige aanbieder voor zowel kabel als glasvezel (nu is dat dus Ziggo) in de meeste gemeentes (Twenterand (o.a. Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop, Westerhaar), Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal, Almelo, Hof van Twente en Laren). Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, zolang de prijzen concurrerend zijn met andere aanbieders, en dat zijn ze van Caiway gelukkig wel. In sommige andere gemeentes (Wierden, Hardenberg, Borne, De Lutte, Ootmarsum en Denekamp) is Reggefiber de eigenaar van het glasvezelnetwerk en zijn er andere en meerdere providers beschikbaar.

Welk product en welke snelheid?

Advies over snelheid en pakket hangt natuurlijk sterk af van de wensen van de gebruiker. Het lijkt me sowieso goed om te kijken naar het huidige abonnement bij Ziggo: wat is hiervan de snelheid en welke producten worden er verder afgenomen? Waarschijnlijk in ieder geval TV (analoog en/of digitaal) en internet, en mogelijk ook nog telefonie. Wie geen telefonie van Ziggo afnam, maar wel een vaste telefoonlijn heeft, doet er vanwege de maandkosten goed aan om te kijken naar een pakket met alles-in-1.

In de tabel hieronder heb ik enkele Ziggo-pakketten, met daarachter de alternatieven vermeld.

Huidig abonnement (Ziggo) Alternatief* Voordeel
Alles-in-1 basis
Internet: 30/3 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€44,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Goedkoper
Alles-in-1 Compleet
Internet: 90/9 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€64,90
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel snellere upload
+ Veel goedkoper
Internet Z1
Internet: 30/3 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€39,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Telefonie
– Iets duurder
Internet Z2
Internet: 90/9 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€49,95
Caiway Alles-in-1 G100
Internet: 100/100 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€42,95
+ Veel sneller
+ Telefonie
+ Goedkoper
Internet Z3
Internet: 180/18 Mb/s
Telefonie: nee
Televisie: analoog en/of digitaal
€59,95
Caiway Alles-in-1 G200 of G400
Internet: 200/200 of 400/400 Mb/s
Telefonie: ja
Televisie: analoog en/of digitaal
€52,50 (G200) of €62,50 (G400)
+ Veel sneller
+ Telefonie
+ Goedkoper
  • In de genoemde gemeentes waar het glasvezelnetwerk in handen is van Reggefiber, kan je geen Caiway glasvezel krijgen (wel kabel-pakketten). Providers op Reggefiber zijn hier te vergelijken. Zo te zien betaal je daar voor 50/50 Mb/s rond de 45 euro.

Het G100-pakket is een glasvezelverbinding. Bij een glasvezelabonnement, blijft het Coax-signaal (TV-kabel) bestaan, en kan je de eventueel reeds aangeschafte decoder voor digitale televisie blijven gebruiken. Let wel dat er bij de glasvezelabonnementen nog geen WiFi-router zit. Deze kan je voor €49,95 meebestellen. Er bestaan echter ook goedkopere draadloze routers, dus meebestellen is niet nodig.

Op de één of andere manier communiceert Cogas/Caiway in de toegestuurde brieven niet over deze glasvezelpakketen, die in ten opzichte van alle bestaande Ziggo-abonnementen voordeliger zijn. Wellicht komt dit doordat nog niet in het hele gebied glasvezel is aangelegd. Voor de plaatsen waar dat geldt, zijn de geboden pakketten nagenoeg gelijk aan de Ziggo-pakketten. De eerste zes maanden krijg je aardig wat korting, de maanden daarna zijn de Caiwaypakketten 5 euro duurder. Abonnementen met alleen internet (zonder telefonie) zijn er bij Caiway niet. Een tweede telefoonnummer is ook niet mogelijk. Wie dat wil, zou ADSL kunnen overwegen, maar let dan wel op het volgende:

  • De internetsnelheid is bij ADSL waarschijnlijk lager dan je gewend was, of in ieder geval lager dan op papier staat. Controleer dat vooraf.
  • Wil je wel TV blijven kijken via de kabel, dan blijf je €16,99 aan Caiway/Cogas betalen. (Dit wordt bij Caiway en werd bij Ziggo via de factuur van de provider verrekend.)

Hoe overstappen?

In de brief staat dat, naar welke provider je ook overstapt, je dit het best kunt laten ingaan op de datum die in de brief genoemd staat (dit verschilt per regio). Je hoeft je contract bij Ziggo dan niet op te zeggen, omdat Cogas dit al heeft gedaan. Wie eerder wil overstappen, dient wel zelf het contract met Ziggo op te zeggen. Vraag dan wel even na of je TV-signaal beschikbaar blijft.

Let er op dat je Ziggo-adres zal vervallen, dus maak dit in de aanloop naar die datum bij je contactpersonen bekend. Altijd hetzelfde e-mailadres houden? Kies dan voor een provider als Gmail (waar je i.v.m. Androidtelefoons waarschijnlijk toch al een adres hebt), of registreer zelf een .nl-domein voor een paar euro per jaar. Je telefoonnummer kan meegenomen worden naar een nieuwe provider.

Ook abonnee van Ziggo mobiel en dreigt de korting die je als internetklant kreeg te vervallen? Neem dan eens een kijkje bij een andere sim-only provider (bv. Youfone, Simyo, Ben, …) De prijzen zijn hier goed en je kan je nummer meenemen.

P.S. ik word niet betaald door Cogas/Caiway/Ziggo (waarom zou ik anders goedkopere pakketten aanbevelen dan Caiway in de brieven doet). Ik heb bovenstaande voor mezelf en mijn omgeving uitgezocht en deel dit graag met anderen die vragen hebben over de wijziging.

Vragen over dit bericht? Stel ze hieronder!

%d bloggers liken dit: