Kijkoperaties leren met de Nintendo Wii

Spellen zoals Angry Birds worden volop gespeeld, terwijl de dure simulatoren in het opleidingscentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen vooral stof verzamelen. Deze simulatoren staan in een ander gebouw, gaan snel vervelen, zijn vaak bezet of defect. Een spelontwikkelaar en twee ziekenhuizen in Groningen en Leeuwarden zijn de uitdaging aangegaan en ontwikkelen een serious game om de simulator voor laparoscopietraining te vervangen en het oefenen leuker te maken. Zij doen dit met behulp van de veel goedkopere Nintendo Wii.

Hardware Laparowii

De hardware voor de ‘LaparoWii’-game.

Een laparoscopische ingreep wordt vaak ook wel een kijkoperatie genoemd. Daarbij werken chirurgen met instrumenten en een camera via kleine openingen in de buikwand, waardoor de patiënt zo min mogelijk schade oploopt. De ontwikkelde vervangende trainer met de Nintendo Wii maakt net als een echte simulator gebruik van dezelfde instrumentbesturing als bij een normale operatie. De spelomgeving ziet er echter uit zoals die van andere spellen in de speelgoedwinkel en heeft zodoende niets weg van de glibberige en bebloede ingewanden waar de chirurg normaal naar kijkt. Het spel wordt ontwikkeld om vooral leuk te zijn en moet uitnodigen om verder te spelen, of dat nu thuis of in de ziekenhuiskantine is. Hierdoor worden geneeskundestudenten ‘ongemerkt’ beter in de taak, maar ook ervaren chirurgen kunnen zo op een leuke manier blijven trainen.

Bij laparoscopie zijn zowel snelheid als precisie belangrijk. Factoren die laparoscopie lastig maken, zijn omgekeerde (hand)bewegingen, beperkt (2D-)zicht, met twee handen tegelijk opereren, beperkte beweegruimte en een vertekend beeld omdat je op een monitor je handelingen moet bekijken.

Masterscriptie

fotoopstelling

Een overzichtsfoto van de testopstelling.

Uit eerdere tests is al gebleken dat de Nintendo Wii-controller waarnemingen even nauwkeurig doet als de huidige simulatoren. Met deze Wii-controller heb ik de bewegingen van zowel onervaren als ervaren laparoscopisch chirurgen gevolgd. Zij moesten met hun laparoscopische instrument naar een doel reiken. Hun bewegingen en precisie zijn digitaal uit te lezen. Door deze bewegingen te analyseren, kon een vloeiendheidsscore aan een beweging of handeling worden toegekend en onder andere daarmee de laparoscopische kundigheid van een proefpersoon worden beoordeeld. Door de – in verhouding tot andere onderzoeksmethoden in dit onderzoeksveld – voordelige apparatuur waarmee dit onderzoek is uitgevoerd, is (vervolg)onderzoek naar het leerproces van laparoscopie en andere bewegingen zeer toegankelijk gemaakt.

Het volledige verslag, inclusief programmacode en testopstelling, verschijnt binnenkort online.

Video

Op YouTube staat een Google Tech Talk waarin de bedenkers en ontwikkelaars hun ideeën en prototypes laten zien van het spel en de bediening. Let op dat ik niet aan de ontwikkeling van het spel of de hardware heb meegewerkt. In mijn onderzoek ging het er vooral om een geschikte analyse te vinden om de ruwe data van de Nintendo Wii-controllers te verwerken. Desondanks is het filmpje interessant voor wie meer over het project te weten wil komen. Onderstaande filmpje geeft een beter beeld van het spel en een kortere uitleg:

%d bloggers liken dit: