Handige Mac OSX functies gratis voor Windows

Voor Windows: een gratis programma om virtuele bureaubladen te beheren. Het programma Dexpot biedt je verschillende manieren om al je programma’s te ordenen.

Met Dexpot, een programma van Duitse afkomst maar met vele talenondersteuning waaronder Nederlands en Engels, kan je (maximaal 20) verschillende desktops op je computer gebruiken, waartussen je heel snel heen en weer kunt switchen.

Dit is vooral handig voor mensen die veel verschillende programma’s (tegelijk) gebruiken waardoor het scherm vol staat met programmavensters. Op die manier kun je ieder bureaublad schoon en overzichtelijk houden.

Zo kun je bijvoorbeeld een bureaublad voor je zakelijke toepassingen maken, één voor spelletjes en ontspannende programma’s en één voor alle chat- en e-mailvensters. Via een icoontje onder in de taakbalk of via sneltoetsen kun je snel van het ene naar het andere bureaublad switchen. Als je wilt, kan je de muis zo instellen dat hij snel van blad naar blad schakelt. Zo kan je makkelijk, snel en flexibel gegevens van de ene naar de andere desktop knippen en plakken, of programmavensters verslepen.

Ieder bureaublad kun je voor snelle herkenning voorzien van een andere achtergrond en andere iconen. De desktops werken geheel los van elkaar. Programma’s die je geopend hebt zie je alleen in de betreffende desktop terug. Als je overschakelt naar een andere desktop zijn de programma’s niet meer te zien. Voor je gevoel werk je op meerdere computers.

Bij de programmainstellingen kun je aangeven dat je Dexpot tegelijk met Windows wilt opstarten (en daarmee de verschillende desktops). Het is verstandig deze instellingen eens door te lopen, dan pas zie je hoeveel je wel niet kunt instellen. Alles naar eigen wens.

Daarnaast is er is een Full Screen Preview, die alle geopende virtuele bureaubladen verkleind op een scherm toont. Ook een Exposé*-achtige functie (zoals besturingssysteem Mac OSX dat voor Apple computers heeft, zie plaatje) ontbreekt niet. Dit laatste is een soort variant van alt+tab (en in Windows Vista ook: Windowstoets+tab) maar dan overzichtelijker, want alle vensters worden duidelijk uitgespreid en verdeeld over het scherm.

Een groot extra voordeel waar ik me over verbaasde is de snelheid van dit programmaatje: er wordt slechts 10MB van het werkgeheugen afgesnoept bij het gebruik van 4 bureaubladen. Het snelle reactievermogen en de stabiliteit van Dexpot maken het haast ongeloofwaardig dat het programma voor privé- en thuisgebruik gratis is.

Kortom: gratis handige Mac OSX functies voor Windows versies 95/98/ME/NT4/2000/XP/2003/Vista.


Afbeelding 1: overzicht van alle (4) bureaubladen.


Afbeelding 2: Exposé-achtige functie.


Afbeelding 3: snel schakelen tussen de bureaubladen en extra opties.


Afbeelding 4: een kleine (schematische) weergave van de open vensters en bureaubladen.

Het programma is hier te downloaden.

*Genoeg aan alleen de Exposé-functie? Kijk dan eens op deze Engelstalige pagina. Helaas is dit programmaatje alleen voor Windows Vista Home Premium en hoger geschikt vanwege het gebruik van Windows Aero. De werking van dit programma is langzamer dan dat van Dexpot.

%d bloggers liken dit: