Belangrijke beveiligingstips voor alle internetters
Wat je niet wilt hebben is een computer vol met rotzooi, zoals zogenaamd ‘handige’ toolbars, internet ‘versnellers’, ‘foutencheckers’ en meer van deze corrupte programma’s. Deze programma’s hebben een hoge waarschijnlijkheid dat ze Spyware of Adware bevatten of vertragen de PC onnodig. Spyware en Adware zijn soorten van virussen die ervoor zorgen dat je ongemerkt privacygevoelige dingen deelt of veel pop-ups en reclame ziet. Je komt er eenvoudig aan: even niet opletten wat je downloadt, de verkeerde opties tijdens een installatie aanvinken, of klikken op een advertentie op internet die je waarschuwt dat je computer mogelijk geïnfecteerd is met een virus. Niet doen dus, want je komt er vaak niet zo eenvoudig meer af!
Maar, het kwaad is wellicht al geschied. Hier wat tips om van rommel af te komen en minstens zo belangrijk: de PC ‘clean’ houden.
- Zorg dat er altijd een goed en werkend antivirusprogramma geïnstalleerd is. Deze scant op de achtergrond alle bestanden die binnenkomen en waar je mee werkt. Een goede gratis virusscanner is bijvoorbeeld Avast Home Edition of Avira. Let wel: installeer nooit meer dan 1 virusscanner per computer! Wil je wisselen van virusscanner, verwijder dan eerst de vorige op een nette manier. Dat wil zeggen: Deze Computer>Configuratiescherm>Software/Programma’s en onderdelen>{programma selecteren en deïnstalleren}.
- Een virusscanner zoekt naar virussen. Andere ongewenste software is spyware of adware. Hiernaar zoek je met de programma’s Spybot en Malwarebytes’ Anti-Malware. Dit is slechts een greep uit de vele programma’s die er zijn. Ik adviseer echter deze programma’s omdat ze in gebruik goed te bedienen zijn en omdat ze gratis zijn en blijven (dus geen probeerversies van 30 dagen of versies die je laten betalen als je spyware wilt verwijderen). Van deze programma’s geldt dat je er wel meerdere tegelijk op je computer mag hebben, omdat deze programma’s in principe niet op de achtergrond meedraaien. Dat wil dus zeggen dat je ze zelf eens in de zoveel tijd moet opstarten en moet laten zoeken naar spyware. Dit kan bijvoorbeeld eens per dag zijn, maar omdat de scans aardig wat tijd in beslag kunnen nemen zullen de meeste eens per week of eens per maand vaak genoeg vinden en dat mag je natuurlijk zelf weten. Let wel: hoe vaker, hoe zekerder dat de PC ‘clean’ is.
- De meeste spyware wordt geïnstalleerd door de gebruiker zelf. Toch heeft ook de voorzichtige internetter vaak wel wat rommel op de computer. Algemene tips om dit te voorkomen zijn in ieder geval:
– Klik niet op advertenties die haast niet waar kunnen zijn, zoals ‘u bent de miljoenste bezoeker van deze website, klik hier en win 100 euro’.
– Trek je verder niets aan van programma’s die schreeuwen dat ‘u geïnfecteerd bent door wel 358 schadelijke bestanden die alleen verwijderd kunnen worden met dit en dit gratis programma..’ Ten eerste zijn deze programma’s niet gratis, want na de scan die inderdaad 358 verdachte items oplevert dient het programma aangeschaft te worden. Ten tweede installeren deze programma’s zelf vaak ook rommel die lastig te verwijderen is.
– Download en installeer Spyware Blaster. Maak een snelkoppeling van dit programma op je bureaublad en open het elke week. Klik dan op ‘Update’ en klik na het updaten (indien van toepassing) op ‘Enable protection for all…’. Dit zal aardig wat reclame buiten de deur kunnen houden. Ditzelfde geldt voor de functie ‘immuniseren’ in het bovengenoemde Spybot.
– Installeer Unchecky. Dit programma helpt je voorkomen dat programma’s ongewenste andere programma’s mee-installeren.
Hoewel ik begrijp dat het vervelend kan zijn om eens in de zoveel tijd een spywarescan van een uur te draaien, zeg ik toch: doen! Het houdt je computer snel en houdt anderen buiten de deur.