Gratis muziek
Het kan op vele manieren. Veel mensen zoeken op Youtube een nummer dat ze willen horen, anderen gebruiken Last.FM (zie onder) om nieuwe muziek te leren kennen. In feite is al het downloaden en luisteren van muziek (en films) legaal, zolang je maar niet uploadt (of zolang de uitgever van een website met een muziek-stream maar licentiekosten betaalt aan Buma Stemra). De muziekindustrie, die je overigens al steunt bij het kopen van lege schijfjes, ziet dit graag anders en wordt hierbij geholpen door verschillende organisaties. Natuurlijk is hier wat voor te zeggen, maar internet is wel ideaal om nieuwe muziek te leren kennen (en vervolgens te kopen?) en daarvoor nu wat hulpmiddelen.
Als alternatief voor Youtube kan je op Seeqpod.com muziek zoeken en luisteren. Deze muziek wordt gezocht op websites van verschillende gebruikers op het web, maar ook wordt Youtube als bron gebruikt. Vorige week hoorde ik een andere, soortgelijke site die een dergelijke dienst aanbiedt: Grooveshark. Het voordeel van deze laatste site, is dat er automatisch een playlist voor je gemaakt wordt. Op deze manier kan je nieuwe muziek leren kennen en urenlang naar je ‘eigen’ radiostation luisteren. Ook handig voor het delen van muziek met anderen of het opslaan van je favorieten.
Iets soortgelijks doet Last.FM. Dit is een programma dat je kan downloaden en dat vervolgens ‘kijkt’ naar de muziek die je zoal afspeelt op je computer. Het maakt hierbij niet uit of je nou bijvoorbeeld Windows Media Player, iTunes of Winamp gebruikt, er zijn vele programma’s ondersteund. Je kan dan bij jouw muziek een soort radiostation laten maken met nieuwe muziek die je misschien ook leuk vindt, die aansluit bij de eerder geluisterde muzieksoort en artiesten zeg maar. Dit wordt voornamelijk gedaan door te vergelijken met andere gebruikers van Last.FM, er is altijd wel een match te maken met iemand die soortgelijke muziek luistert.
Je kan ook gewoon zoeken op artiest en dan gratis luisteren naar muziek van hem/haar/hen en gelijksoortige artiesten. Van de meeste artiesten staan er vele nummers in, al dan niet alle nummers. Er zijn echter een paar artiesten die bij andere muziekuitgeefmaatschappijen zitten die niet meedoen. Van die nummers is maar 30 sec. als voorproefje te luisteren (of je moet het nummer kopen, dat kan ook, maar het programma is en blijft gratis te gebruiken).
Eigenlijk genoeg opties, maar het mooiste blijft toch eigenlijk wel het zelf in bezit hebben van muziek. Iemand een oplossing? Want het kopen van mp3-bestanden op internet vind ik een beetje onlogisch: het kost meer tijd dan de ‘creatieve weg’ en het kost geld. Dat laatste is dan ook logisch, de artiest en de site willen graag betaald worden, maar dan heb ik voor dat geld liever een echte CD. Hoewel, in dat laatste geval krijg je soms te maken met beveiligingen die allerlei nare dingen met je computer uit kunnen halen¹. Wil ik de artiest steunen, dan zie ik liever een Doneer-knop op zijn/haar site, zodat ik zeker weet dat 100% van het geld bij de artiest terecht komt. Google, kom maar deze kant op!
En muziekindustrie: wees niet zo bang en grijp de kansen van het internet aan: een wereldwijd podium voor elke artiest. Is de invoering van de radio vroeger niet hetzelfde principe?
Verder lezen (externe sites):
- Kostenopbouw van een CD
- Zeer uitgebreid verhaal over downloaden en de dingen eromheen.
- www.anti-piracy.nl (site van Brein, met (soms wat ‘vage’) informatie over wat wel en niet mag.
- Een tegenhangende bron met deze info.
- Meer info over Last.FM
- ¹ (Engelse) Info over één van de problemen met beveiliging op CD’s.