Refworks en Google Scholar

Dit bericht is (met name) bedoeld voor studenten die bezig zijn met afstuderen, hun bachelorwerkstuk of bachelorproject, masterscriptie, thesis of welke andere universitaire tekst dan ook. Sommige stukken zijn speciaal voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, met name de proxy-links, waarbij je kan inloggen met je rug-studentnummer en wachtwoord (zelfde als Progress / Nestor).

Ben je bezig met één van de eerdergenoemde teksten, dan is het handig om referenties bij te houden. Dit kan d.m.v. zogenaamde referentiesoftware (reference software). Een door de RuG ondersteunde variant is Refworks (proxy-link). Omdat je liever niet alle gegevens van een artikel zelf op zoekt, kan je het laten doen. Hiervoor is een zoekfunctie ingebouwd, maar naar mijn ervaring vindt deze een artikel nog niet met de simpelste zoekwoorden. Gelukkig kan het ook met Google Scholar, die je het liefst bezoekt via de proxy: http://scholar.google.nl.proxy-ub.rug.nl/scholar_preferences?hl=nl&as_sdt=2000 Via deze laatste link ga je gelijk naar de Scholar Voorkeuren. Daar doe je twee dingen:

  1. Bij Bibliotheeklinks staan bibliotheken van de RuG, zorg dat deze aangevinkt zijn. Geen RuG-student? Zoek dan op de naam van jouw universiteit.
  2. Bij Bibliografieprogramma kies je jouw programma, in bovenstaande voorbeeld dus Refworks.

Sla de voorkeuren op en zoek naar het artikel waarvan je de referentie wilt importeren in je programma (Refworks). Als je het juiste artikel hebt gevonden, staat onder het zoekresultaat een link waarmee je je resultaat kunt importeren in je bibliografieprogramma. Bij het opstellen van je verslag/artikel kan je de referenties exporteren vanuit Refworks naar Word of welk ander formaat je ook wilt gebruiken.

NB: het voordeel van zoeken via de proxy is dat je thuis artikelen kunt openen die je normaal alleen via RuG-computers op de faculteit kunt openen. Voorbeeld:

  1. http://dx.doi.org/10.1016/j.actpsy.2008.09.002
  2. http://dx.doi.org.proxy-ub.rug.nl/10.1016/j.actpsy.2008.09.002

Als je op link 1 klikt, staat er op de pagina “Purchase PDF”. Via link 2 hoef je de PDF niet te kopen en kan je gelijk en gratis downloaden (als je ingelogd bent bij de proxy uiteraard). Dit werkt voor alle sites waarop de RuG een abonnement heeft. Je bent nu dus niet meer gebonden aan de zoekmachines van de universiteitsbibliotheek, want je kan in Google zoeken naar je artikel en als je er één gevonden hebt (op bijvoorbeeld: www.example.com/artikel.pdf) maar je moet betalen of ingelogd zijn om te downloaden, plaats dan achter de “landnaam”:
.proxy-ub.rug.nl
dus de voorbeeldlink wordt: www.example.com.proxy-ub.rug.nl/artikel.pdf

Succes!

%d bloggers liken dit: