Taakbalk Windows 7

Een handige tip voor Windows 7-gebruikers: het werken met de knoppen in de taakbalk versnellen. Het kan met een kleine en zeer eenvoudige aanpassing.

Wie in Windows 7 wel eens meerdere schermen open heeft staan van hetzelfde programma, bijvoorbeeld een chatprogramma zoals Windows Live Messenger (MSN), zal met de standaardinstellingen* alle chatvensters onder één icoon in de taakbalk (de balk waarin al je open programma’s staan) gegroepeerd krijgen. Om een venster te openen, klik je eenmaal op dat icoon en vervolgens selecteer je uit het overzicht van open vensters het venster van (bijvoorbeeld) de persoon waarmee je wilt praten, PersoonA. Als je daarna met PersoonB wilt praten, dan zul je nogmaals een selectie moeten maken uit de open vensters via het icoon.

Dit kan makkelijker. Het is namelijk mogelijk om bij het klikken op het icoon automatisch het venster te openen dat het laatst actief was, bijvoorbeeld dat met PersoonA. Wil je toch een ander venster openen, bijvoorbeeld dat van PersoonB, dan klik je nogmaals. Op deze manier kan je de schermen van voren naar achteren doornemen. Ook van achter naar voor is mogelijk, door de ctrl-toets ingedrukt te houden bij het klikken. Deze optie vervangt dus de klikken om te minimaliseren functie.

De kleine en zeer eenvoudige aanpassing waar ik het over had, is het bestandje dat hier te vinden is.
Na het downloaden kan je het bestand openen/uitvoeren. Negeer de waarschuwingen over mogelijke onveiligheid, want deze krijg je standaard bij .reg-bestanden. Ik heb het bestand zelf getest, gemaakt en opgeslagen aan de hand van dit artikel http://lifehacker.com/5497021 (waar overigens ook een handmatige manier staat voor de wat meer gevorderde computergebruikers) en het doet niets anders dan één waarde toevoegen aan het register. De waarde verwijderen en dus de wijziging ongedaan maken is ook mogelijk met LastActiveClick_uninstall.reg die bijgeleverd is.

Na het uitvoeren van het .reg-bestand moet de computer opnieuw worden opgestart. Of eigenlijk gaat het om explorer.exe. Deze kan je ook opnieuw opstarten door ctrl+shift ingedrukt te houden, vervolgens klik je op de vroegere Start-knop en klik je met de rechtermuisknop boven de knop Afsluiten. Kies nu voor Verkenner afsluiten. Explorer zal niet altijd vanzelf opnieuw opstarten, maar je kan er altijd een handje bij helpen: ctrl+alt+del -> Taakbeheer starten -> in het tabblad Toepassingen klikken op Nieuwe taak… en daar invullen Explorer.exe

Klaar!

*=Toch liever de manier van Windows XP / Vista voor het organiseren van openstaande programma’s? Klik met de rechtermuisknop op een lege plek in de taakbalk, kies Eigenschappen en selecteer de optie “Nooit combineren” of “Combineren als taakbalk vol is” bij Taakbalkknoppen.

%d bloggers liken dit: