Zoektips voor Google Chrome

Er zijn vast wel een paar sites waar je regelmatig de zoekfunctie gebruikt. Denk aan Google, Youtube, Marktplaats, Wikpedia en noem zo maar op. Om het navigeren en zoeken eenvoudiger te maken de volgende tip. De uitleg is gemaakt aan de hand van Google Chrome, maar waarschijnlijk werkt het ook in Firefox en wellicht ook in de nieuwe(re) versie(s) van Internet Explorer. Maarjah, wie gebruikt dat nog?

Wat zal deze tip vereenvoudigen? Nou, je hoeft hierna niet meer eerst naar bijvoorbeeld www.youtube.com te gaan, te wachten tot de beginpagina ingeladen is voordat je kan zoeken. Straks kan jij in je adresbalk (de balk waarin nu waarschijnlijk iets als ‘https://robertlindeboom.nl/…’ staat) invoeren: ‘y zoekopdracht’ (zonder aanhalingstekens) en er wordt gezocht naar ‘zoekopdracht’. Hoe? Ik zal het aan de hand van twee voorbeelden uitleggen.

Voor het eerste voorbeeld ga ik ervan uit dat je al eens met Google Chrome op bijvoorbeeld Youtube hebt gezocht. Klik op de gereedschapssleutel rechtsboven en klik op ‘Opties’. Vervolgens zie je in het tabblad ‘Basisinstellingen’ wat je standaardzoekmachine is* en kan je deze beheren. Klik op ‘Beheren’. Nu volgt een lijstje met alle zoekmachines en sites die Chrome voor jou bewaard heeft. Klik er één aan (bv. Youtube) en klik op ‘Bewerken’. Je ziet nu drie velden:

  • Naam
  • Zoekwoord
  • Url

Belangrijk in deze tip is het zoekwoord. Waarschijnlijk staat er standaard bij Youtube iets als ‘youtube.com’. Dit gaan we wijzigen. Vervang het hele zoekwoord door alleen de letter ‘y’ (geen hoofdletter) van Youtube en sla de wijzigingen op (paar keer ‘OK’). Vanaf nu kan je in je adresbalk snel zoeken op Youtube: typ ‘y zoekopdracht’ en je ziet de resultaten van ‘zoekopdracht’ op Youtube.

*Voor de standaardzoekmachine, waarschijnlijk Google of een andere bekende, hoef je geen speciaal zoekwoord te gebruiken. Alles wat geen website is in de adresbalk wordt opgezocht met deze standaardzoekmachine.

Dan nu het tweede voorbeeld aan de hand van de site Marktplaats. Ga naar www.marktplaats.nl en vul een zoekopdracht in, bijvoorbeeld ‘TEST’ (zonder aanhalingstekens). Klik ook gerust even je zoekvoorkeuren aan, zoals ‘Zoek in titel en omschrijving’ en de afstand vanaf je postcode (als je dit tenminste normaal ook meestal gebruikt). Laat Marktplaats zoeken en je ziet wat resultaten. Je kan, als je dat normaal prettig vindt, de resultaten sorteren op prijs. Als ik dit alles gedaan heb, staat dit adres in mijn adresbalk:

http://kopen.marktplaats.nl/search.php?xl=1&ds=to:;di:15000;lt:zip;sfds:1;pt:0;mp:numeric;kw:TEST;osi:2&ppu=0&ts=1&postcode=1234AB&srt=pu

In dit adres zitten de zoekinstellingen verwerkt. Zo is ‘di’ de ingevoerde afstand (distance, 15000m=15km), ‘kw’ het zoekwoord (keyword) en is de lijst ‘pu’ (price up?) gesorteerd (‘srt’). Als je deze zoekinstellingen standaard wilt gebruiken voor zoeken op Marktplaats met Chrome, kopieer je de bovenstaande regel en ga je op hierboven beschreven manier naar de zoekinstellingen van Chrome. Kijk even of Marktplaats in het rijtje staat, maar je kan ‘m ook toevoegen. Als naam vul je dan gewoon iets herkenbaars in, bijvoorbeeld Marktplaats, of specifieker: Marktplaats Auto’s als je bij het zoeken hebt gekozen voor de categorie Auto’s. Als zoekwoord kan je simpel de ‘m’ van Marktplaats gebruiken, maar als je meerdere verschillende zoekopties voor Marktplaats (bv. met de categorie Auto’s) wilt gebruiken, is zoekwoord ‘auto’ misschien handiger. Zorg er uiteraard voor dat het zoekwoord kort en simpel te onthouden is, want dat bespaart tijd.

Nu moet alleen de url nog ingevuld worden. Plak hier het adres dat je net gekopieerd hebt en vervang ‘TEST’ door ‘%s’ (zonder aanhalingstekens, dus een procentteken en de letter s). Vanaf nu kan je snel zoeken op Marktplaats en alle andere veelgebruikte zoekmachines. Kijk ook in het lijstje met zoekmachines die Chrome al voor je heeft opgeslagen, misschien kan je daar ook nog wat in sleutelen!

Extra tip
Veilig zoeken met Google zonder dat Big Brother-overheden meeloeren? Maak een nieuwe zoekmachine, bijvoorbeeld met de naam Google SSL en stel deze in als standaardzoekmachine. Gebruik de volgende url:

https://encrypted.google.com/search?{google:RLZ}{google:acceptedSuggestion}{google:originalQueryForSuggestion}sourceid=chrome&ie={inputEncoding}&q=%s

Zoals je ziet is %s hier al in verwerkt. Als je deze instelt als je standaardzoekmachine, hoef je dus niet na te denken over een goed zoekwoord (zie * in de tekst hierboven).

%d bloggers liken dit: