Omzettabel nummering nieuw liedboek

Afgelopen weekend verscheen het nieuwe liedboek (2013). Dit boek bestaat naast gedichten en nieuwe liederen ook uit veel liederen uit oudere bundels. Wat mist, en mijns inziens in een samengestelde bundel zeer handig kan zijn, is een omzettabel / transponeringstabel waarmee de nieuwe nummering gekoppeld kan worden aan gezangen, psalmen, opwekking, ELB, e.d. Volgens verschillende bronnen (zie onder) komt deze lijst nog wel, maar is deze nog niet klaar.

Nico Sjoer en Klaas-Willem de Jong zijn al bezig geweest en hebben de nummers uit Tussentijds (Sjoer) en de gezangen uit het liedboek van 1973 (beide) gekoppeld aan de nieuwe nummers. Ik heb de lijsten samengevoegd in dit online document**, opdat het voor iedereen inzichtelijk is en iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen. Op het moment van schrijven is de lijst immers nog niet compleet. Organist Gijsbert Meuleman gaf aan wel te willen aanvullen vanuit de opwekkingsbundel. Anderen die zich geroepen voelen een steentje bij te dragen aan een werkbare lijst, zijn van harte welkom*.

In het online document kunnen opmerkingen worden geplaatst voor correcties e.d. Wie een grotere bijdrage wil leveren, kan contact met me opnemen voor bewerkingstoegang tot de lijst*. Alvast bedankt en veel gemak gewenst met de lijst!

Helaas is deze werkwijze (zie onder, een gesprek op Facebook met ‘Liedboek‘) naar mijn mening het omgekeerde van hoe het hoort, maar als er toch mensen zijn die zich willen inzetten en hebben ingezet voor zo’n lijst, dan faciliteer ik dat graag via een overzicht.

Klik hier om naar het online document te gaan.**

Conversatie Liedboek

Gerelateerd: meer over het nieuwe liedboek, bladmuziek en beamers in de kerk.

Update (6-6-’13): Opmaat Producties heeft een online zoekfunctie beschikbaar en heeft aangegeven deze te willen aangeven met gegevens uit de in dit artikel genoemde lijst. Hopelijk mogen we aanvullingen terugverwachten.

Update (3-7-’13): Zojuist heb ik vernomen dat bovengenoemde Opmaat Producties voor de Wegwijzer voor het Liedboek, waar het aantal zoekopdrachten nu nog gelimiteerd is, de complete lijst in gedrukte vorm voor €15 wil gaan leveren i.s.m. het recent opgerichte Stichting Kerkmuziek Netwerk. Het online document dat in dit artikel beschreven wordt zal altijd gratis blijven.

Screenshot van 3-7-2013

Screenshot van 3-7-2013.

*Toevoegingen aan de lijst doen? Vraag om bewerkingstoegang. Download de lijst niet om deze offline te bewerken, want naderhand weer samenvoegen is onbegonnen werk! Een download voor eigen offline gebruik is uiteraard geen probleem.

**Creative Commons-Licentie
Omzettabel nummering nieuw liedboek van diverse auteurs is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

 • Jan Verhage

  Goed initiatief! Merkwaardig dat de uitgever zo’n overzicht zelf nog niet heeft. Zeker bij de start is dat toch zo ongeveer het eerste wat men wil weten…

 • pizzafried

  Goed initiatief, maar ik merk heel veel problemen met het samenwerken, en het meeste bestaat uit niet weten/begrijpen hoe de structuur werkt of de verkeerde wijzigingsopmerkingen alsof bij dat lied wijzigingen zijn gedaan die niet eens zo zijn. (lied 353, gezang 343 is bijvoorbeeld NIET herdicht), gecontroleerd via de online database van online liedboek zelf) Daarnaast staan veel bundels op de zelfde regel terwijl deze een A, B of C aanduiding horen te krijgen (in het document dus een komma 1, 2 of 3, in ieder geval een extra eigen regel), Zo weet ik dus niet of het A, B of C betreft.
  Het lied dat gekoppeld staat bij 242 is trouwens 243 volgens de liedboekwegwijzer website en liedboek online!

 • Het enige nadeel van samenwerking is inderdaad dat je niet alles in de hand hebt, maar een voordeel is dat iedereen kan corrigeren waar nodig.

  Mag ik vragen waar je de ‘online database van het liedboek zelf’ hebt gevonden? Voor zover ik weet zijn er alleen particuliere initiatieven die af en toe ook foutjes bevatten.

  De a-, b- of c- aanduidingen ontbreken momenteel vooral nog bij psalmen, omdat die in eerste instantie één op één aan elkaar gekoppeld zijn zonder nog te kijken naar a, b of c. Het vinden van de juiste versie zal denk ik snel gaan en aanvullingen zijn naar aanleiding daarvan welkom.

 • pizzafried

  de online database is van liedboek.nl: http://www.liedboek.nu/site/nl/home/Default.aspx overigens een minimale prijs van 125 euro voor tot 49 gemeenteleden per jaar.
  Ik heb overigens je document gedownload en ben hem nu aan het kuisen, A,B,C toevoegen waarnodig, titels toevoegen etc. Vooral ook om een EasyWorship database er mee op te bouwen.

 • Oh, díe database (zie daarover meer hier: http://www.berensen.nl/algemeen/recensie_liedboek_online/).

  Is het ook mogelijk dat je de tabel online verbetert? Dat scheelt namelijk een hoop, omdat als iedereen eerst download en dan vraagt het geheel te uploaden, gaan er dingen mis.

  Ik hoor graag meer over de EasyWorship-database wanneer je hiermee verder bent. Volgens mij zijn mensen met iets gelijks voor OpenSong bezig. (http://robertlindeboom.nl/beamer-software-kerk/)

%d bloggers liken dit: