Incredimail mail exporteren of importeren

Ik heb het programma zelf gelukkig nooit geïnstalleerd en ben het ook niet van plan. Bij een zoektocht op internet blijkt dat er meerdere mensen zat zijn van het programma en het willen verwijderen. Dit verwijderen op zich is niet zo moeilijk (Configuratiescherm -> Software / Programma’s en onderdelen). Het probleem voor velen is echter, dat de e-mail hiermee ook verdwijnt. Incredimail heeft namelijk geen universele e-mail exportfunctie (zoals bv. Outlook Express, Windows Live Mail, Thunderbird en Microsoft Outlook die functie wel hebben). Dit zullen ze wellicht bewust niet ingebouwd hebben, om de drempel om te verhuizen naar een ander programma te verhogen.

Wie toch zat is van het programma met z’n reclame en voor sommigen lastige interface, is er gelukkig nog wel een oplossing. Voor oudere versies van Incredimail waren er nog backup- en exporteerprogrammaatjes, maar door een hogere beveiliging van de berichten is dat met nieuwere versies niet meer mogelijk of moet je betalen voor volledige functionaliteit. Dan maar een wat omslachtigere manier. Simpel zal deze niet voor iedereen zijn, maar als je berichten grote waarde voor je hebben, heb je het er vast wel voor over.

Het idee is als volgt: de berichten in Incredimail gaan we kopiëren naar een (tijdelijk) Gmail-adres* en vervolgens in een ander programma naar keuze weer binnenhalen. Ik ga niet elke stap in detail beschrijven, maar zal linken naar pagina’s waar dat al gedaan is (waarom het wiel opnieuw beschrijven?)

Tip: als je al een e-mailadres hebt waarbij je alle berichten ook via een website kunt bekijken zoals bij Gmail en Hotmail het geval is, kan je waarschijnlijk zonder problemen een account voor dit e-mailadres in je nieuwe favoriete e-mailprogramma aanmaken en alle berichten daar binnenhalen. De berichten zullen in dat geval niet verwijderd worden als je Incredimail verwijdert.

1) Maak via bovenstaande link een Gmail-adres aan. De stappen wijzen voor zich.
2) Stel Gmail in bij Incredimail. Bij de instellingen van Gmail staat duidelijk hoe dit moet, maar je kan het ook op deze pagina nalezen. Waar je de keuze tussen Pop/Pop3 en Imap hebt, kies je voor Imap.
3) Kopieer alle berichten (alles selecteren: Ctrl+A) die je in Incredimail hebt staan naar de nieuw aangemaakte Gmail Imap door de berichten daar naartoe te slepen. Dit kan lang duren.
4) Stel nu Gmail in voor je nieuwe te gebruiken e-mailprogramma. Je kan ervoor kiezen de berichten in Gmail te laten staan, of ze te kopiëren naar de normale mappen in je nieuwe programma (bv. Postvak In).

*Eventuele andere adressen met Imap-ondersteuning (bv. Hotmail) zijn ook mogelijk.

%d bloggers liken dit: